Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Angiosperms Pollination

1.  Pollination is best defined as
a) Germination of pollen grains
b) Visiting flowers by insects
c) Transfer of pollen from anther to stigma
d) Growth of pollen tube in ovule

2.  Pollinia are sac like structures
a) In which anther lobes are present
b) Which are present in megasporangia
c) in which pollen grains are present in mass
d) which secrete yellow substance called pollenkit material

3. Intine of pollen grain composed of
a) Lipid and protein
b) Cellulose and pectin
c) pectin and lignin
d) lignin and cutin

4. The exine of a pollen grain is made of
a) Pectin and cellulose
b)sporopollenin
c) pollenkit
d) lignocellulose

5. Pollination which occurs in closed flower is known as
a) Allogamy
b) Cleistogamy
c) Protogyny
d) None of the above

6.   Insect pollinated flowers usually possess
a) Dry pollens with smooth surface
b) Sticky pollens with rough surface
c)  Large quantities of pollen
d)  Brightly coloured pollens

7. Pollen grains of flowers pollinated by insects or wind are not
a) Large and showy
b) Rough and sticky
c)  Smooth and dry
d) Rough and dry

8. The deposition of pollen on the stigma of another flower of the same plant is known as
a)  Homogamy
b) Dichogamy
c) Geitonogamy
d) Xenogamy

9. Self pollination occurs between stamens and carpels of the
a) Same flower
b) Different flowers
c)  Same flower or the different flowers of the same plant
d)  Different flowers of the same plant

10. If a pollen of a flower falls on the stigma of another flower belonging to the same plant it is
a)  Genetically self pollination and ecologically cross pollination
b) Ecologically cross pollination
c) Genetically and ecologically cross pollination
d) None of these

11. A typical example of self pollination is
a) Wheat
b) Rice
c) Cotton
d) Maize

12. Pollenkit is present in the pollen wall of
a) Anemophilous flowers
b)Entomophilous flowers
c) Zoophilous flowers
d) Malacophilous flowers

13. Wind pollinated plants differ from insect pollinated plants in having
a) small petals and sticky pollen
b) small coloured petals and heavy pollen
c)  Coloured petal and large pollens
d) No petals and light pollen

Pollination by bats
14.  Pollination by bats is called
a) Ornithophily
b) Entomophily
c) Malacophily
d) Cheiropterophily
15.  Pollination is characteristic of
a) Gymnosperms
b) Fungi
c) Angiospems
d) Pteridophytes

Learn more:
  • Quiz on Pollination 
  • Multiple Choice Questions on Angiosperm Flower
  • Multiple Choice Questions on Fruits 
  • Multiple Choice Questions on Seeds
Answers:
1- c
2-c
3-a
4-b
5-b
6-b
7-a
8-c
9-c
10-d
11-d
12-b
13-d
14-d
15-c