Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

inflorescence

1.An inflorescence in which flowers arise from different point but reach at same point is known as
a) catkin
b) spadix
c) umbel
          d) cymose

2. In raceme the flowers are
a) arranged in basipetal succession
b) arranged in acropetal succession
c) of separate sexes
d) of the same sexes

3. A spike of unisexual flower is found in
a) wheat
b) onion
c) mulberry
d) fig

4. In onion the inflorescence is
a) raceme
b) corymb
c) catkin
d) umbel

5. In musaceae the inflorescence is
a) spadix
b) spike
c) head
d) none of these

6. The inflorescence in Mimosa pudica (touch me not plant) is
Mimosa pudica
a) umbel
b) corymb
c) spike
d) globose head

7. Hypanthodium is a characteristic inflorescence of
a) mulberry
b) Ficus
c) Poinsetia
d) pine apple

8. The inflorescence in Dorstenia
a) amentum
b) coenaanthium
c) anthodium
d) rhiphodium

9. When dichasial cyme ends into monochasial cyme the inflorescence is
a) uniparous
b) biparous
c) cincissus
d) vericillaster

10. Dichasial cyme is seen in
a) Ixora
b) Begonia
c) Calotropis
d) Bignonia

11. Cyathium is found in
a) Ficus
b) Morus
c) Euphorbia
d) Dorstenia

12. Helicoid cyme is found in  
Helicoid Cyme

a) Dianthus
b) Hamelia
c) Leucas
d) Hibiscus

Sunflower
13. The characteristic inflorescence of the family compositae

a) head or capitulam
b) cymose
c) racemose
d) verticillaster

14. The inflorescence of Anthurium

a) spike
b) racemose
c) hypanthodium
d) spadix

15. The most important function of an inflorescence is to help in
a) dispersal of seeds
b) release of pollen grains
c) attracting insects for cross pollination
d) forming large number of fruits
Learn more:
Multiple Choice on Plant Morphology -> Inflorescence-> Pollination -> Plant Anatomy
Answers:
1-c
2-b
3-c
4-d
5-a
6-b
7-b
8-b
9-d
10-a
11-c
12-b
13-a
14-d
15-c