Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Biochemistry - Amino acids

1. Amino acids are
a) building blocks of carbohydrates
b) building blocks of nucleic acids
c) building blocks of lipids
d) building blocks of proteins

2. Amino acids has
a) both amino group and carboxyl group
b) both amino group and keto group
c) amino group only
d) carboxyl group only

3. The simplest amino acid is
a) Proline
b) methionine
c) glycine
d) serine

4. Which of the following amino acid is a ‘α-helix terminator’
a) tryptophan
b) phenyl alnine
c) tyrosine
d) proline

5. The first amino acid in a polypeptide chain is
a) Serine
b) Valine
c) Alanine
d) Methionine

6. Which of the following amino acid has buffering capacity
a) Tryptophan
b) cysteine
c) histidine
d) arginine

7. Which of the following is an α imino acid
a) serene
b) threonine
c) valine
d) proline

8. The naturally occurring form of amino acid in proteins
a) L-amino acids only
b) D-amino acids only
c) both L and D amino acids
d) none of these

9. Sulphur containing amino acids are
a) Cysteine and methionine
b) Methionine and threonine
c) Cysteine and threonine
d) Cysteine and serine

10. Aromatic amino acids include
a) Phenylalanine, tyrosine and tryptophan
b) Phenylalanine, serine and tryptophan
c) Threonine, tyrosine and tryptophan
d) Asparagine, tyrosine and tryptophan

11. Positively charged basic amino acids are
a) Lysine and arginine
b) Lysine and asparagine
c) Glutamine and arginine
d) Lysine and glutamine

12. Acidic amino acids include
a) Arginine and glutamate
b) Aspartate and asparagine
c) Aspartate and lysine
d) Aspartate and glutamate

13. Amino acids with hydroxyl groups are
a) serine and alanine
b) Alanine and valine
c) serine and threonine
d) Valine and isoleucine

14The 21st amino acid is
a) hydroxy lysine
b) hydroxyl proline
c) selenocysteine
d) citrulline

15. Absorbance at 280nm exhibited by protein is due to
a) aliphatic amino acids
b) all amino acids
c) Non-polar amino acids
d) aromatic amino acids
Online Practice test on
  • Biomolecules / Biomacromolecules /Proteins / Amino acids
Answers
1-d
2-a
3-c
4-d
5-d
6-c
7-d
8-a
9-a
10-a
11-a
12-d
13-c
14-c
15-d