Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Biochemistry - Lipids

1.  Fats are abundantly found in
a) Reproductive tissue
b) Vegetative tissue
c) Both a and b
d) None of these

2. Natural lipids are readily soluble in
a) Oil
b) Mercury
c) Water
d) None of these

3. Which of the following is/are unsaturated fatty acids?
a) Linoleic acid
b) Oleic acid
c) Palmitoleic acid
d) All of these

4. Fats can be stored in the cell without disturbing their
a) Hygroxyl bond
b)Aleurone layer
c) Osmotic relations
d) None of these

5. Liquid form of triglycerides at ordinary room temperature are called
a) Oils
b)Solid
c) Fats
d) None of these

6. The synthesis of glucose from fat is called
a) Glycolysis
b)Krebs cycle
c) Saponification
d) Gluconeogenesis

7. Hydrolysis of fats by alkalies into fatty acids and glycerol is called
a) Coagulation
b) Saponification
c) Suspension
d) Colloidal

8. The fats and oils are respectively rich in
a) Unsaturated fatty acids
b) Saturated fatty acids
c) Saturated and unsaturated fatty acids
d) None of these

9. β-oxidation takes place in
a) Mitochondria
b) cytoplasm
c) Chloroplasts
d) nucleus

10.  Which is a phospholipid
a) Lecithin
b) Cholesterol
c) Sterol
d) Steroid

11. The number of double bonds in Arachidonic acid
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

12. Essential fatty acids are
a) Linoleic acid
b) Arachidonic acid
c) Linolenic acid
d) All of these

13.  The following is not a phospholipid
a) Sphingomyelin
b) Lecithin
c) Cephalin
d) Cerebroside

14. Examples of monounsaturated fatty acids are:
a) Oleic acid
b) Arachidonic acid
c) Palmitic acid
d) Linolenic acid

15. High content of Triglycerides are seen in
a) LDL
b) HDL
c) VLDL
d) Chylomicrons

Answers:
1- a
2-d
3-d
4-c
5-a
6-d
7-b
8-c
9-a
10-a
11-d
12-d
13-d
14-a
15-d