Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Gymnosperms

1. In which of the following group would you place a plant which produce seeds but lacks flower
a) Fungi
b) pteridophytes
c) bryophytes
d) gymnosperms

2. A gymnospermic plant
a) bear flower
b) exhibit no vascular tissue
c) produce seeds in cones
d) does not produce seeds in cones

3. Megasporophyll is the term used in gymnosperm to denote
a) carpels
b) stamens
c) leaves
d) female cone

4. The megasporium is also known as
a) ovule
b) nucellus
c) fruit
d) micropyle

5. Perisperm is
a) outgrowth of the outer integument
b) surviving nucellus in the seed
c) outgrowth of funicles
d) all of these

6. Gymnosperm differ from angiosperm
a) having seeds
b) having fruits
c) having naked ovules
d) none of these

7. Alternation of generation is exhibited by
a) bryophytes
b) pteridophytes
c) gymnosperms
d) all plants

8. In which of the following feature angiosperm resemble gymnosperm
a) presence of ovules
b) presence of vessel
c) nature of endosperm
d) mode of fertilization

9. Endosperm in gymnosperm is formed
a) at the time of fertilization
b) before fertilization
c) after fertilization
d) along with the development of embryo

10. In gymnosperm pollination is exclusively by
a) animals
b) wind
c) insects
d) water

11. Phloem of gymnosperm differ from angiosperm in
a) having parenchyma
b) having no companion cells
c) having no sieve tubes
d) having no sclerenchyma

12. Largest sperms are found in
a) Pinus
b) Cedrus
c) Cycas
d) Gnetum

13. Zooidogamy is seen in
a) Cycas
b) Gnetum
c) Pinus
d) angiosperm

14. Coralloid roots are found in
a) Cycas
b)Pinus
c) Dryopteris
d) Lycopodium

15. The most advanced order in gymnosperms
a) Cycadales
b) Coniferales
c) Gnetales
d) Taxales
Learn more
  • Multiple Choice Quiz on Plant Kingdom
  • Multiple Choice Questions on Algae
  • Multiple Choice Questions on Bryophytes
  • Multiple Choice Questions on Pteridophytes
Answers:
1-d
2-c
3-a
4-b
5-b
6-c
7-d
8-b
9-b
10-b
11-b
12-c
13-a
14-a
15-c