Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Kingdom Plantae

1.  Agar-Agar is obtained from 
a) Gelidium
b) Polysiphonia
c) Fucus
d) Laminaria

2. Plants which are not differentiated into roots, stem and leaves are grouped under
a) Gymnosperms
b) Pteridophytes
c) Thallophytes
d) Spermatophytes

3. Which are the most primitive group of algae
a) Blue green algae
b) Red algae
c) Brown algae
d) Green algae

4. Iodine is obtained from
a) Ulothrix
b) Ectocarpus
c) Laminaria
d) Oedogonium
Laminaria
Clue: Identify the Algae

5. Which of the following is the most advanced group of algae
a) Cyanophyta
b) Rhodophyta
c) Phaeophyta
d) Chlorophyta

6. Which of the algae is responsible for red colour of red sea
a) Chlamydomonas brauii
b) Trichodesmium erythrium
c) Ulothrix zonata
d) None of the above
Red sea

7. One of the following is present in blue green algae
a) Starch
b) Cyanophacean granule
c) Any polysaccharide
d) Floridian starch

8. Ability to fix atmospheric nitrogen is found in
a) Leaves of some crop plants
b) Chlorella
c) Some marine red algae
d) Some blue green algae

9. Origin and evolution of sex in algae is best seen in
a) Blue green algae
b) Green algae
c) Red algae
d) Brown algae

10. Kelps is obtained from
a) Algae
b) Marine algae
c) Aquatic algae
d) Lichens

11. Algae differ from Riccia ana Marchantia in having
a) Multicellular body
b) Multicellular sex organs
c) Pyrenoids in the cell
d) Thalloid body

12. Heterocysts are
Anaebaena
Heterocyst in Anaebaena
a) Green and thin walled
b) Green and thick walled
c) Colourless and thin walled
d) Colourless and thick walled

13. Zygotic meiosis is a characteristic feature of
a) Algae
b) Bryophytes
c) Pteridophytes
d) Gymnosperms
Zygotic Meiosis

14. Cephaleoures is
a) An epiphytic green algae
b) A parasitic green algae
c) A fresh water green algae
d) A colourless red algae

15. Sargasso sea is named after an algae Sargassum which is a
a) Green algae
b) Brown algae
c) Red algae
d) Blue green algae
Learn more
  • Multiple Choice Quiz on Plant Kingdom
  • Multiple Choice Quiz on Algae
  • Multiple Choice Questions on Bryophytes
  • Multiple Choice Quiz on Pteridophytes
  • Multiple Choice Questions on Gymnosperms
Answers
1-a
2-c
3-a
4-c
5-b
6-b
7-b
8-d
9-b
10-b
11-c
12-d
13-a
14-b
15-b