Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Phylum Arthropoda

1. Metamerically segmented, bilaterally symmetrical animals bearing jointed appendages. These are characteristic of
a)  Helminthes
b) Annelida
c) Mollusca
d) Arthropoda

2. Pronounced cephalisation is a characteristic
a)  Echinoderms
b) Annelida
c) Mollusca
d) Arthropoda

3. Hemocoelic body cavity is a characteristic of
a) Ascaris
b) Leech
c) Cockroach
d) Snails

4. Division of the body into head, thorax and abdomen is a characteristic of
a) Insecta
b) Insecta and Archnida
c) Insecta and Crustacea
d)  Insecta and Myriapoda

5. Most primitive arthropods belong to the class
a) Archnida
b) Insecta
c) Onychophora
d) Myriapoda

6.  Lung books are the respiratory organs of
a) Insects
b) Crustaceans
c) Archnids
d) Peripatus

7. The organs of taste in cockroach are present in
a) epipharynx only
b) hypopharynx
c) pharynx
d) palps and epipharynx

8.  The distal parts of Malpighian tubules in Cockroach
a) open into haemolymph
b)  open into coelomic cavity
c) float  freely in haemolymph
d) are attached to alimentary canal

9. The nitrogenous waste in cockroach is mainly excreted as
a) Urea
b) Uric acid
c) Ammonia
d) Urea and uric acid

10. A common feature between cockroach and earthworm is
a)  nephridia
b) ommatidia
c) coccon formation
d) ventral nerve cord

11. The male and female cockroach can be distinguished by their
a) size
b) wings
c) anal styles
d) colour

12. True and complete metamorphosis is found in
a) Silver fish
b) grass hopper
c) cockroach
d) moth and mosquito

13. The communication in bees by special body movements (dances) was discovered by
a) T.H. Morgan
b) Karl Von Frisch
c) Robert Koch
d) I.Pavlov

14. A photosensitive part of insect ommatidium is
a) crystalline connes
b) pigment cells
c) rhabdome
d) sensory neuron

15. The mouth parts of house fly are of
a) piercing and sucking type
b) biting and chewing type
c) sucking and sponging type
d) biting, sucking and lapping type

Learn more:
  • Multiple Choice Questions on Animal Kingdom
  • Multiple Choice Questions on Phylum Annelida
  • Multiple Choice Questions on Phylum Platyhelminthes
Answers:

1-d
2-d
3-c
4-a
5-c
6-c
7-d
8-c
9-b
10-d
11-c
12-d
13-b
14-c
15-c