Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Phylum Cnidaria (Coelenterata)

1.   Nematocysts are the specialized cells found in the members of the phylum
a) Cnidaria
b) Porifea
c) Annelida
d) Mollusca

2. Tentacles of Hydra help in
a) locomotion
b) food capturing
c) both a and b

Hydra
3. Hydra is put under the phylum cnidaria because it has 
a) Cnidoblasts
b) tentacles
c) hypostome
d) interstitial cells

4.  The poisonous fluid present in the nematocysts of Hydra is
a) toxin
b) Hypnotoxin
c) venom
d) Haematin

5. Nematocysts are the organs of
a) sensation
b) reproduction
c)  Defence and offence
d) respiration

6.  Hydra prevents self fertilization by being
a)  Protogynous
b)  hermaphrodite
c) protandrous
d) monoecious

7.  The planula larva is found in the life history of
a) Hydrozoan
b) Anthozoan
c) Scyphozoan
d) All of the above

8. Polymorphic cnidarians are the members of the class
a) Hydrozoa
b) Scyphozoa
c) Actinozoa
d) None of these

Great Barrier Reef
9. Coral reef forming coelenterates belong to the class 
a) Hydrozoa
b) Scyphozoa
c) Actinozoa
d) All of the above

10. Among coelenterates medusoid individuals are absent in members of the class
a) Anthozoa
b) Hydrozoa
c) Scyphozoa
d) None of these

11. Ephyra is the larval form of
a) Sea anemone
b) Aurellia
c) Obelia
d)  Hydra

12. Six septa or six mesenteries are characteristic of
a) Aurelia
b) Hydra
c)  Obelia
d)  Sea anemone

Sea anemone
13. Sea anemone is  
a)  diploblastic, radially symmetrical animal
b) diploblastic, bilaterally symmetrical animal
c) triploblastic, radially symmetrical animal
d) triploblastic, bilaterally symmetrical animal

14. The most primitive invertebrate to possess musculo- epithelial cells and nerve cells is
a) Sycon
b) Spongilla
c) Fasciola
d) Hydra

15.  The first invertebrates to develop a true nervous system are
a) flat worms
b) sponges
c) coelenterates
d) annelids

Learn more:
  • Multiple Choice Questions on Phylum Annelida
  • Multiple Choice Questions on Phylum Platyhelminthes
  • Multiple Choice Questions on Animal Kingdom
Answers:

1- a
2- c
3-a
4-b
5-c
6-c
7-d
8-a
9-c
10-a
11-b
12-c
13-a
14-d
15-c