Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Phylum Platyhelminthes

1. Platyhelminthes are best described as
a) flatworms, triploblastic , acoelomate animals
b) flatworms, diploblastic , acoelomates
c) flatworms, triploblastic , coelomates
d) flatworms, triploblastic , pseudocoelomates animals

2. An important character which platyhelminthes share with the acnidarians is
a)  diploblastic condition
b) single cavity communicating with the exterior
c)  three germ layers and no coelom
d) Presence of complicated reproductive system

3.  Free living platyhelminthes forms belong to the class
a) Cestoda
b)Trematoda
c) Turbellaria
d) Nematoda

4. In helminthes, flame cells are component of their
a) reproductive system
b) excretory system
c)  nervous system
d) respiratory system

Fasciola hepatica
5. Fasciola hepatica is an endoparasite that lives in the 
a) liver of sheep
b) blood of sheep
c) spleen of sheep
d) Intestine of sheep

6.  The intermediate host in the life cycle of Taenia saginata is
a) Pig
b) Goat
c)Dog
d)  Cattle

Taenia solium
7. Taenia solium lacks alimentary canal because 
a) it does not require any food
b) it lives in the intestine
c) it has saprozoic mode of feeding
d) None of the above

8. Which of the following is called ‘Blood fluke’ of man?
a) Taenia
b) Paragonium
c) Fasciola
d) Schistoma

9. Rhabdites are present in the cells of epidermis in
a) Cestoda
b) Trematoda
c) Turbellaria
d) None of these

10. Cilia help in locomotion over solid surfaces in
a) Miracidium larva of Fasciola
b)Planaria
c) Hydra
d) Turbellaria

11. Which of the following swim by ciliary action?
a) Adult Fasciola
b) Miracidium redia, and cercaria of Fasciola
c) Miracidium larva of Fasciola
d)  Redia larva of Fasciola

12. In the life cycle of Liver fluke the sheep get infection when they ingest
a) encysted cereriae
b) miracodia
c) sporocysts
d) rediae

13. A well developed nervous system and sense organs are present in members of the class
a) Turbellaria
b) Cestoda
c) Trematoda
d) None of these

14. Miracidium is a larval stage in the development of
a) Taenia solium
b) Fasciola hepatica
c) Ascaris
d) Echinococcus

15. The intermediate host of Fasciola is
a) Limnaea truncatula
b) Pila globosa
c) Lamellidens
d) Helix

Learn more:
  • Multiple Choice Questions on Phylum Annelida
  • Multiple Choice Questions on Phylum Aschelminthes.
  • Multiple Choice Questions on Animal Kingdom
Answers:

1- a
2- b
3-c
4-b
5-a
6-d
7-c
8-d
9-c
10-d
11-c
12-a
13-a
14-b
15-a