Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

Pteridophytes

1. In which of the following group would you place a plant which produces spores, has vascular tissue and lacks seed
a) Algae
b) Pteridophyte
c) Bryophyte
d) Gymnosperm

2. According to the available fossil record, which of the following are the first vascular plants
a) horsetails
b) cycads
c) lycopsids
d) psilophytales 
Clue: This pteridophyte belong to ... group

3. Most primitive living vascular plants are
a) brown algae
b) sphagnum
c) ferns
d) cycads

4. A fern differs from moss in having
a) An independent gametophyte
b) An independent sporophyte
c) Presence of archegonia
d) Swimming antherozoids

5. Spore baring leaf is called

a) sorus
b) indusium
c) ramentum
d) sporophyll

6. Prothallus represents
a) gametophytic phase in a fern
b) sporophytic phase in a fern
c) gametophytic phase in a gymnosperm
d) gametophytic phase in a angiosperm

7. Circinate vernation is found in
a) cycas
b) fern
c) both a and b
d) none of these

8. Fern plants are
a) mesophytes
b) Hydrophytes
c) Xerophytes
d) hygrophytes

9. All of the following plants are heterosporous except
a) Pinus
b) Marselia
c) Selaginella
d) Dryopteris

10. The structure that produce gametes in the Prothallus are
a) anthers and archegonia
b) ascogonium and anthers
c) antheridia and archegonia
d) none of these

11. What happens to the spore of ferns
a)  it germinates to become a prothallus
b) it germinates to become another spore forming a fern plant
c) it joins with another spore to become a seedling
d) it encysts and is devoured by snail

12. Pteridophytes are also called
a) phanerogams
b) vascular cryptogams
c) amphibians of the plant kingdom
d) spermatophytes

13. The dominant generation in Pteridophyte is
a) haploid
b) gametophytic
c) diploid
d) triploid

14. The group of plants where which the first to become Sporophytic is the
a) bryophytes
b) pteridophytes
c) gymnosperms
d) angiosperms

15. In Pteridophyte, reduction division occurs when
a) spores are formed
b) gametes are formed
c) Prothallus is formed
d) sex organs are formed
Learn more:
  • Multiple Choice Questions on Algae
  • Multiple Choice Questions on Bryophytes
  • Multiple Choice Questions on Gymnosperms
  • Multiple Choice Questions on Pteridophytes
Answers:
1-b
2-d
3-c
4-b
5-d
6-a
7-c
8-d
9-d
10-c
11-a
12-b
13-c
14-b
15-a