Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

MCQ on Plant Hormones - Ethylene



1. Which of the following is a naturally occurring gaseous hormone 
a) IAA
b) zeatin
c) 2iP
d) ethylene

2. High concentration of ethylene is present in
a) young leaves
b) meristamatic regions
c) buds
d) ripening fruits

3. The precursor of ethylene is
a) tryptophan
b) serine
c) methionine
d) cysteine
4. All the following are functions of ethylene except
a) promote senescence
b) enhances abscission
c) promote ripening
d) induces cell division

5. All are ethylene inhibitors except
a) phenyl mercuric acetate
b) Ag+
c) amionooxy acetic acid
d) aminoethoxy vinyl glycine

6. Which of the following ion is an ethylene inhibitor
a) Mg2+
b) NH3+
c) Ag+
d) Cl-

7. Which of the following is a bioassay for ethylene
a) chlorophyll preservation test
b) triple pea test
c) rice seedling growth inhibition test
d) excised radish cotyledon enlargement test

8. Climacteric fruits are
a) fruits exhibiting increase in respiration before final stages of ripening
b) fruits exhibiting decrease in respiration before final stages of ripening
c) fruits exhibiting increase in photosynthesis before final stages of ripening
d) fruits exhibiting decrease in photosynthesis before final stages of ripening

9. All are climacteric fruits that respond to ethylene except
a) apple
b) banana
c) grape
d) mango

10. Ethylene treated shoots shows triple response that include
a) epinasty (down ward curvature of leaves)
b) lateral cell expansion
c) loss of gravity response
d) all of the above

11. Aerenchyma formation in wet land species especially in rice is induced by
a) auxin and ethylene
b) cytokinin
c) ABA
d) ethylene

12. Which of the following enzyme production is enhanced by ethylene
a) amylase and protease
b) protease only
c) cellulase and chlorophyllase
d) cellulase and protease

13Which of the following is an artificial ripening agent
a) ethaphone
b) 2,4-D
c) NAA
d) ethylene

14. Which of the following hormone stimulates ethylene release
a) auxin
b) cytokinin
c) gibberellin
d) abscisic acid

15. Ethylene production by organisms can be detected by
a) coloum chromatography
b) gas chromatography
c) spectrophotometer
d) colorimeter

Answers:
1-d
2-d
3-c
4-d
5-a
6-c
7-b
8-a
9-c
10-d
11-d
12-c
13-a
14-d
15-b