Online Learning

Online Learning

Why Welight?

It is imperative to make right decisions at right time. It is also essential to provide meaning to our lives, be it professional or pers...

Branches

  • Byatarayanapura, Mys Rd
  • K S Townn Mys Rd
  • Muneshwara Block
  • Opp Gopalan Legacy Mall
  • Saraswathinagar

Most Viewed

Register Now, Limited Seats Only!! or Contact Office

Login for Online Test - Welight Academy Exclusive

MCQ on Plant Physiology - Respiration

1. The process of respiration in green plants occurs
a) only when stomata are open
b) only when photosynthesis ceases
c) only when photosynthesis is in progress
d) At all times

2. Respiratory enzymes are located in
a) mitochondrial matrix
b) cristae
c) perimitochondrial space
d) outer membrane

3. The site of glycolysis in a cell is
a) chloroplast
b) nucleus
c)  cytoplasm
d) mitochondria

4. Respiration is
a) Anabolic process
b) Exothermic process
c)  Endothermic process
d) Endergonic process

5. The annual plant exchange of gases takes place mainly through
a) Leaf scars
b) lenticels
c) stomata
d) stem

6.  Kreb’s cycle take place in
a) vesicles of ER
b) Mitochondrial matrix
c) lysosomes
d) Dictyosomes

7. Common immediate source of energy in cellular activity:
a) NAD
b) ATP
c)  DNA
d) RNA

8.  Photorespiration involves


Photorespiration involves three organelles:Chloroplast,  Peroxisome and Mitochondria

a) Glycolate cycle
b) kreb’s cycle
c) calvin cycle
d) CAM cycle

9.  In succulent xerophytes the R.Q is :
a) Zero
b) unity
c) less than one
d) more than one

10. R.Q. of fatty substances is generally:
a) unity
b) Zero
c) more than one
d) less than one

11. Conversion of pyruvic acid into ethyl alcohol is facilitated by the enzymes:
a) carboxylase
b)phosphatase
c) dehygrogenase
d) carboxylase and dehygrogenase

12. During respiration yeast converts glucose to
a) ethanol and water
b) ethanol and oxygen
c) ethanol and CO2
d) lactic acid and CO2

13. The net gain of ATP produced during the oxidation of one glucose molecule in a plant cell
a) 38 ATP molecules
b) 30 ATP molecules
c) 36 ATP molecules
d) 24 ATP molecules

14. The final acceptor of electrons in the electron transport chain is
a) Water
b) Oxygen
c) Hydrogen
d) Cytochrome b

15. In plant cell, digestion of fats occurs with the help of
a) lysosomes
b) Peroxisomes
c) glyoxisomes
d) microtubules
Answers:

1- d
2- b
3-c
4-b
5-c
6-b
7-b
8-a
9-a
10-d
11-d
12-c
13-c
14-b
15-c





16.The ultimate respiratory substrate, yielding maximum number of ATP molecules, is
a) glycogen 
b) glucose 
c) amylose 
d) ketogenic amino acid
17. End product of citric acid/ Kreb’s cycle is 
Citric acid Cycle
a) citric acid 
b) pyruvic acid 
c) latic acid 
d) carbon dioxide and water
18. The first phase in the breakdown of glucose, in animal cell, is 
a) glycolysis 
b) E.T.S 
c) Kreb’s cycle 
d) Glycolysis
19. End product of fermentation are 
a) O2 and C2H5OH 
b) CO2 and O2 
c) CO2 and C2H5OH 
d) CO2 and acetyaldehyde

20. Out of 36 ATP molecules produced per glucose molecule during respiration 
a) 2 are produced outside glycolysis and 34 during repiratory chain 
b) 2 are produced outside mitochondria and 34 inside the mitochondria 
c) all the formed inside mitochondria 
d) 2 during glycolysis and 34 during Krebs cycle
21. Incomplete oxidation of glucose into pyruvic acid with several intermediate steps is known as 
a) TCA pathway 
b) Glycolysis 
c) HMS pathway 
d) Glycolysis
22. When one glucose molecule is completely oxidised, it changes 
a) 36 ADP molecules into 36 ATP molecules 
b) 38 ADP molecules into 38 ATP molecules 
c) 30 ADP molecules into 30 ATP molecules 
d) 32 ADP molecules into 32 ATP molecules
23. Link between glycolysis, Kreb’s cycle and ╬▓ oxidation of fatty acid or carbohydrate and fat metabolism is 
a) citric acid 
b) succinic acid 
c) acety CoA 
d) Oxaloacetic acid
24. Terminal cytochrome of respiratory chain which donates electrons to oxygen is 

Electron transport Chain
a) Cyt. b 
b) Cyt.a1 
c) Cyt.c 
d) Cyt.a3

25. R. Q is ratio of 
a) CO2 produced to substarate consumed 
b) CO2 produced to O2 consumed 
c) oxygen consumed to CO2 produced 
d) Oxygen consumed to water produced

Answers:
16. b) glucose
17. d) carbon dioxide and water
18. a) glycolysis 
19. c) CO2 and C2H5OH 
20.b) 2 are produced outside mitochondria and 34 inside the mitochondria 
21. b) Glycolysis 
22. b) 38 ADP molecules into 38 ATP molecules 
23. c) acety CoA 
24. d) Cyt.a3
25. b) CO2 produced to O2 consumed



Multiple Choice Questions on Cell Respiration

1. End product of aerobic respiration are
a) sugar and oxygen
b) carbon dioxide, water, and energy
c) carbon dioxide and energy
d) water and energy 
Aerobic Respiration Formula
2. Oxidative phosphorylation is production of
a) ATP in photosynthesis
b) ATP in respiration
c) NADPH in Photosynthesis
d) NADPH in respiration

3. End product of glycolysis
Steps involved in glycolysis
a) Acetyl CoA
b) Pyruvic acid
c) Glucose 1-phosphate
d) Fructose 1-phosphate

4. In alcohol fermentation
Alcohol fermentation
a) triose phosphate is the electron donor while acetyldehyde is the electron acceptor
b) there is no electron donar
c) oxygen is the electron acceptor
d) triose phosphate is the electron donar while pyruvic acid is the electron acceptor

5. EMP can produce a total of
a) 6 ATP
b) 8 ATP
c) 24 ATP
d) 38 ATP

6. The overall goal of glycolysis, Krebs cycle and the electron transport system is the formation of
a) ATP in one large oxidation reaction
b) Sugars
c) ATP in small stepwise units
d) Nucleic acids

7. During which stage in the complete oxidation of glucose are the greatest number of ATP molecules formed from ADP? 

Electron Transport Chain
a) Kreb’s cycle
b) Glycolysis
c) Electron transport chain
d) Conversion of pyruvic acid to acetyl CoA

8. Which of the following is the key intermediate compound linking glycolysis to the Kreb’s cycle?
a) malic acid
b) pyruvic acid
c) acetyl CoA
d) ATP

9. How many ATP molecules are produced by the aerobic oxidation of one molecule of glucose?
a) 8
b) 30
c) 36
d) 38

10. R. Q. is
a) C/ N
b) N/C
c) CO2/O2 
d) O2/ CO2 

Answers
1. b) carbon dioxide, water, and energy
2. b) ATP in respiration
3. b) Pyruvic acid
4. a) triode phosphate is the electron donor while acetyldehyde is the electron acceptor
5. b) 8 ATP
6. c) ATP in small stepwise units
7. c) Electron transport chain
8. c) acetyl CoA
9. d) 38
10. c) CO2/O2